De 7 bekendste misvattingen over opleiden

In de branche zijn nog veel hardnekkige misvattingen over opleiden. Wij pikken er de 7 meest gehoorde uit en proberen deze uit de wereld te helpen.

Lees meer

RAS en opleiden, wat is de relatie ?

“Wat is de rol van de RAS op gebied van opleidingen?” is een vraag die nogal eens gesteld wordt.  In dit artikel zal ik trachten de rol van de RAS (Stichting Raad voor de Arbeidsverhoudingen Schoonmaak en Glazenwassersbranche) nader te schetsen. De RAS doet natuurlijk veel meer dan alleen premies innen voor de branche.

Lees meer

Opleiden: rechten en plichten

Scholing en opleiding in de schoonmaak, een belangrijk onderwerp dat u als werkgever vanuit juridisch en financieel perspectief regelmatig bezighoudt. U heeft daar vast regelmatig vragen over. Vragen zoals:
  • “Wat moet ik verplicht doen aan scholing voor mijn personeel?”
  • “Kan ik mijn personeel verplichten om te participeren?”
  • “Hoe vaak moet ik mijn werknemers de kans geven een diploma te halen of de opleiding met een positief resultaat af te ronden?”
  • “Hoe zit het met de kosten als mijn personeel er met de pet naar gooit?”
  • “Waartoe kan ik mijn personeel verplichten als de door mij gewenste opleidingen niet door de RAS worden voorgeschreven?”
  • “Wat te doen als mijn werknemer kort nadat de dure opleiding is afgerond, vertrekt naar de concurrent?”
Een hoop vragen die we in zijn algemeenheid zullen trachten te beantwoorden in deze blog zodat u een stuk wijzer en er hopelijk beter van wordt.

Lees meer

Prikkie, jij bent hem !

De luchtige titel doet recht aan het onbewuste gemak en nonchalance waarmee veel mensen omgaan met de risico’s van prikken, snijden en contact met lichaamssappen. In iedere schoonmaakomgeving bestaat een risico, uiteraard in zekere mate afhankelijk van de aard, bestemming en gebruik van het pand.

Lees meer

Opleiden levert méér op dan alleen een diploma

“Weinig zinvol maar het moet vanuit de CAO” horen we bij schoonmaakbedrijven nog wel eens voorbij komen! “Ik maak al jaren schoon en dan gaan ze me nu zeker vertellen dat ik het niet goed doe ?”  is een aanname die we nog wel eens bij deelnemers zien. Ik kan beide gevoelens enigszins begrijpen als je niet weet wat de basisopleiding eigenlijk inhoudt en wat er allemaal aan de orde komt. Deze 2 misvattingen wil ik met dit artikel graag uit de wereld helpen.

Lees meer

De basisopleiding, wat houdt dat nu eigenlijk in?

De naam “basisopleiding” zegt eigenlijk alles. Toch is er veel onduidelijkheid over de feitelijke inhoud van de opleiding en het examen.

Lees meer

Schoonmaakopleiding en artikel 38 van de CAO

In artikel 38 van de CAO wordt gesproken over een branche-erkend vakdiploma. Wat is dat nu eigenlijk ? En wat betekent dit voor mij of mijn organisatie?

Lees meer

Over dit blog

Door middel van dit blog willen wij u informeren en op de hoogte houden van alle ontwikkelingen op gebied van opleidingen, innovaties en wetenswaardigheden binnen de schoonmaakbranche en Carling Opleidingen.